Etikka, miedonnettu etikkahapon
vesiliuos; valmistetaan joko hapettamalla
alkoholinpitoisia nesteitä tai puuetikasta.
Tavallinen ruokaetikka sisältää n. 4-6 %
etikkahappoa. —
Etikkaeetteri (C
4H
8O
2),
neste, jota saadaan tislaamalla yhdessä
natriumasetaattia, rikkihappoa ja
alkoholia; käytetään hajuvesien,
keinotekoisen rommin ja ärräkin valmistukseen.
—
Etikkaemä, etikkakäymistä aiheuttavien
sienien yhteisnimitys. —
Etikkaessenssi, puhdas, väkevä etikkahappo. —
Etikkahappo (C
2H
4O
2), pistävänhajuinen neste,
jähmettyy +17°:ssa
(jääetikka); suoloja sanotaan
asetaateiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti