16.10.2013

Citrus (lähde: Pieni Tietosanakirja)

Citrus, Aasian lämpimistä osista kotoisin oleva Rutaceœ-heimon kasvisuku. Ainavihreitä, nahkealehtisiä, valko- tai punervakukkaisia puita. Hedelmä suuri, monilokeroinen marja, jonka mehevä osa on muodostunut turpeista, hedelmän sisäseinästä lähtevistä karvoista. Kolme lajia, C. aurantium, appelsiinipuu, C. nobilis, mandariinipuu, ja C. medica, sitruunapuu, joita viljellään lukuisia muunnoksia ja muotoja. — Appelsiini- l. oranssipuu (C. aurantium sinensis) on kotoisin Kiinasta ja Kochin-Kiinasta, sitä alettiin Etelä-Euroopassa viljellä jo 1300-luvulla. Toinen muunnos on pompelmus (C. aurantium decumana); sen hedelmät suuret, jopa ihmispään kokoiset. Iso-hedelmäinen (n. 10 cm) on myös n. s. grapefruit [greipfrūt] (C. aurantium grandis), jota viljellään m. m. Floridassa. Pomeranssipuun (C. aurantium amara) hedelmät (pomeranssit, bigaradit) ovat oranssinpunaisia, hedelmänmalto hapan. Bergamottipuuta (C. aurantium bergamia) viljellään Etelä-Euroopassa ja Antilleilla; sen hedelmät hyvin pienet, pyöreät tai päärynämäiset, hapahkot. — Mandariinipuun (G. nobilis) hedelmät, mandariinit, ovat appelsiineja pienemmät, hieman litteät, hyvin imelät. Puu on kotoisin Kochin-Kiinasta; sitä viljellään Etelä-Euroopassa. — Sitruunapuusta (C. medica), jonka hedelmät ovat vaaleankeltaiset ja happamet, viljellään useita muotoja ja muunnoksia. Tavallisen sitruunapuun (C. medica limonum) muotoja ovat limetit, bignetit, rosaliinit, peretit. Muita muunnoksia ovat cedraattipuu (C. medica bajoura), hedelmät suuret ja pyöreät, ja limoni (C. medica acida), hedelmät pienet, hyvin happamet. — Sitruunasta saadaan sitruunaöljyä, useiden lajien hedelmänkuoria käytetään mausteina ja kukista saadaan öljyjä hajuvesien valmistukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti