16.10.2013
Citrus (lähde: Pieni Tietosanakirja)
Citrus, Aasian lämpimistä osista
kotoisin oleva Rutaceœ-heimon kasvisuku.
Ainavihreitä, nahkealehtisiä, valko- tai
punervakukkaisia puita. Hedelmä suuri,
monilokeroinen marja, jonka mehevä osa
on muodostunut turpeista, hedelmän
sisäseinästä lähtevistä karvoista. Kolme
lajia, C. aurantium, appelsiinipuu,
C. nobilis, mandariinipuu, ja
C. medica, sitruunapuu, joita
viljellään lukuisia muunnoksia ja muotoja.
— Appelsiini- l. oranssipuu
(C. aurantium sinensis) on kotoisin
Kiinasta ja Kochin-Kiinasta, sitä alettiin
Etelä-Euroopassa viljellä jo 1300-luvulla.
Toinen muunnos on pompelmus
(C. aurantium decumana); sen hedelmät
suuret, jopa ihmispään kokoiset.
Iso-hedelmäinen (n. 10 cm) on myös n. s.
grapefruit [greipfrūt] (C. aurantium
grandis), jota viljellään m. m. Floridassa.
Pomeranssipuun (C. aurantium
amara) hedelmät (pomeranssit, bigaradit)
ovat oranssinpunaisia, hedelmänmalto
hapan. Bergamottipuuta
(C. aurantium bergamia) viljellään
Etelä-Euroopassa ja Antilleilla; sen hedelmät hyvin
pienet, pyöreät tai päärynämäiset, hapahkot.
— Mandariinipuun (G. nobilis)
hedelmät, mandariinit, ovat appelsiineja
pienemmät, hieman litteät, hyvin imelät. Puu
on kotoisin Kochin-Kiinasta; sitä viljellään
Etelä-Euroopassa. — Sitruunapuusta
(C. medica), jonka hedelmät ovat
vaaleankeltaiset ja happamet, viljellään
useita muotoja ja muunnoksia. Tavallisen
sitruunapuun (C. medica limonum)
muotoja ovat limetit, bignetit,
rosaliinit, peretit. Muita muunnoksia
ovat cedraattipuu (C. medica
bajoura), hedelmät suuret ja pyöreät,
ja limoni (C. medica acida),
hedelmät pienet, hyvin happamet.
— Sitruunasta saadaan sitruunaöljyä,
useiden lajien hedelmänkuoria käytetään
mausteina ja kukista saadaan öljyjä
hajuvesien valmistukseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti