25.1.2017
Etikka (lähde: Pieni Tietosanakirja)
Etikka, miedonnettu etikkahapon
vesiliuos; valmistetaan joko hapettamalla
alkoholinpitoisia nesteitä tai puuetikasta.
Tavallinen ruokaetikka sisältää n. 4-6 %
etikkahappoa. — Etikkaeetteri (C4H8O2),
neste, jota saadaan tislaamalla yhdessä
natriumasetaattia, rikkihappoa ja
alkoholia; käytetään hajuvesien,
keinotekoisen rommin ja ärräkin valmistukseen.
— Etikkaemä, etikkakäymistä aiheuttavien
sienien yhteisnimitys. — Etikkaessenssi, puhdas, väkevä etikkahappo. — Etikkahappo (C2H4O2), pistävänhajuinen neste,
jähmettyy +17°:ssa (jääetikka); suoloja sanotaan asetaateiksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti